Zoran Radosavljević je rođen 26. februara 1965. godine u Prištini. Budući da mu je otac Svetozar bio vojno lice pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji, i da je zbog potrebe službe često menjao mesto stanovanja, Zoran se zajedno sa majkom Radojkom i sestrom Snežanom često selio. Detinjstvo je proveo širom stare Jugoslavije, preko Skoplja, Kruševca do Beograda. Završio je Osnovnu školu „Starina Novak“ u Beogradu. Još kao dete, maštao je da bude pilot, nešto kasnije otkrio je čari jedriličarstva. Vragolast i druželjubiv, a poslušan i savestan. Ponekad bi zbunjivala njegova predanost školi.

rep-zoran-radosavljevic-malUpisao se u Vojnu gimnaziju, a potom u Vazduhoplovnu akademiju. Bio je briljantan student. Završio je Vojnu akademiju i Saobraćajni fakultet. Magistrirao je na temu satelitske navigacije. Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru. Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21. Godine 1992. biva unapređen u čin kapetana prve klase. Tada stiče i prvo borbeno iskustvo na MiG-21. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje najmlađi pilot u eskadrili Migova 29 JRV. Upisao je 1996. godine poslediplomske studije na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirao jezokijeva regata u junu 1998.godine i postao jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji iz oblasti satelitske navigacije. Te 1999. godine pripremao je doktorat i bio u stalnoj vezi sa svojim mentorima. Spremao je doktorat iz oblasti GPS uređaja, što je pre skoro deceniju bilo mnogo ispred svog vremena – toliko da se nije znalo ko će ga ispitivati. Na ovom fakultetu se od 1999. godine dodeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime.

zokijeva regataBio je strastveni mornar i borbeni pilot elitne 127. eskadrile jugoslovenskog vazduhoplovstva, koji je izgubio život dok je štitio vazdušni prostor domovine 26. marta 1999. godine. Imao je 34 godine, bio je najmlađi pilot VJ koji je položio život na oltar Otadžbine. Posmrtno je odlikovan Medaljom za hrabrost i unapređen ukazom svog komandanta. Medalja za hrabrost dobijena u ratu je neuporedivo blistavija od one što se dobija u mirnim vremenima. Još je sjajnija ako je dodeljena posmrtno. Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića.